Matkustajakoti Vanaja (Possentie 1)

Matkustajakoti Vanaja, julkisivut
Matkustajakoti Vanaja, pohjapiirros, asuinkerros
Matkustajakoti Vanaja, pohjapiirros, matkustajakoti ja ullakko
Matkustajakoti Vanajan, entisen Rautatiehotellin, liike- ja asuinrakennuksen rakennutti vuosina 1928–1929 asunto-osakeyhtiö Posse, johon kuuluivat Hämeenlinnan pormestari August Kaulén, maanmittausinsinööri Leonard Sara ja varatuomari Yrjö Sandelin. Arkkitehti Arvo Hänninen suunnitteli rakennuksen näiden kolmen perheen asuinrakennukseksi. Asunnot sijaitsivat talon toisessa kerroksessa. Kahdessa asunnossa oli viisi huonetta, keittiö ja palvelijan huone, yhdessä neljä huonetta, keittiö ja palvelijanhuone. Kellarikerroksessa pihan puolella oli talonmiehen asunto ja autotallit. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsivat kuitenkin alusta lähtien hotelli- ja ravintolatilat, jotka taloyhtiö omisti. Talossa asui 1930-luvulla mm. arkkitehti Harry W. Schreck. Teollisuusneuvos Mikko Kaloinen osti kiinteistön 1930-luvun lopulla, ja siinä asui tämän jälkeen Kaloisen sukulaisia ja hänen omistamiensa yritysten toimihenkilöitä.
Ulkoasultaan klassistinen matkustajakoti Vanaja on säilynyt lähes ennallaan. Ullakon kattoikkunat on vesikaton uusimisen yhteydessä siirretty pihan puolelle. Katolla on myös tiettävästi ollut ns. kattoratsastaja. Toisessa kerroksessa on vielä jäljellä alkuperäisiä taidemaalari Aarre Heinosen tekemiä koriste- ja kattomaalauksia. Rakennus on nykyään asuinkäytössä. Kiinteistöä on peruskorjattu ja nykyiseen taloyhtiö as oy Hämeenlinnan Possentie 1:een kuuluu 12 asuinhuoneistoa. Ensimmäisen kerroksen hotelli- ja ravintolatilojen tilalle on rakennettu seitsemän huoneistoa. Kellarikerroksessa sijaitsee entinen talonmiehen asunto sekä aputilojen ja saunan lisäksi mm. kolme autotallia.

Tekijä

Nimeke

Matkustajakoti Vanaja (Possentie 1)

Julkaisuaika

1928

Kieli

fi

Laji

Koko

3 piirustusta

Formaatti

PDF1 (2,06 Mt)
PDF2 (1,54 Mt)
PDF3 (1,50 Mt)

Säilytyspaikka

Hämeenlinnan kaupunginarkisto

Julkaisija

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto

Julkistamisajankohta

2011

Identifiointitunnus

URN:NBN:fi-fe2019121147477

Oikeudet

88x31.png
Aineisto on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Aineisto on vapaasti käytettävissä. Käytön yhteydessä on mainittava lähde.

Huomautus

Muu osoite: Hämeentie 9. - Rakennus on säilynyt.

Lähteet

Rakennettu Häme : maakunnallisesti arvokas rakennusperintö. Helsinki 2003.
Sandelin, Juhani, Matkustajakoti Wanaja. Julkaisussa Hämeenlinna-Wanaja : kotiseutujulkaisu XLVIII. Hämeenlinna 2000.